Small logo Tot wel 50% korting
Small logo Vanaf 100,- gratis verzending binnen NL
Small logo 14 dagen ruilen en retourneren

Schuurmateriaal


Schuren is een van de belangrijkste onderdelen bij het voorbewerken van een werkstuk dat je gaat schilderen of spuiten. Van het voorbereiden van meubels, auto's, boten, constructies of ander object, het schuren is het halve werk. Maar waarom is schuren zo belangrijk en hoe kies je het juiste schuurmateriaal voor jouw specifieke klus?

Verberg filters

Categorieën

Merk


Verberg filters

44 artikel(en)

Toon filters


Het A-Z van Schuren: Keuzes en Tips

Waarom moet je schuren

Schuren is super belangrijk om verschillende redenen. Het helpt om oneffenheden en oude verf- of coatings te verwijderen, om het oppervlak te voorzien van een ruwe ondergrond en daarmee een effectieve hechting en om glad te maken voor een strakke afwerking. De keuze van het schuurmateriaal hangt af van het oppervlak dat je schuurt en het doel van je klus.

Soorten schuurpapier

Schuurpapier is er in vele soorten en types. De kwaliteit van het schuurpapier wordt bepaalt door het type korrel, het type lijm dat de korrels hecht op de backing en de backing zelf. De korrel is een van de bekendste onderdelen en bepaalt ook een groot deel van het schuurbeeld (hoe de schuurkrassen zijn).

  • Aluminiumoxide: Dit is een duurzaam en veelzijdig type schuurpapier dat vaak wordt gebruikt voor hout, metaal en kunststof. Het is ook een goedkoop type korrel en gaat minder lang mee dan bijvoorbeeld de keramische korrel. Dit is ook goed terug te zien in het prijsverschil. Van Napoleon is dit bijvoorbeeld de de SCS-W lijn.
  • Siliciumcarbide: Dit type korrel is ideaal voor het schuren van glas, steen en metaal. Het is minder duurzaam dan aluminiumoxide, maar het geeft een fijnere afwerking.
  • Keramisch: Dit is een van de meest duurzame type korrels en wordt vaak gebruikt voor industriële toepassingen zoals de autoschade industrie, jachtbouw en metaalbewerking. Het gaat lang mee en heeft een mooi schuurbeeld. Van Napoleon is dit bijvoorbeel de de PC17 lijn.

Korrelgrootte en toepassing

Schuurpapier wordt ook ingedeeld op basis van de korrelgrootte. Deze wordt uitgedrukt in nummers: hoe hoger het nummer, hoe fijner de korrel en hoe gladder de afwerking. Een lage korrelgrootte (bijv. 60-80) is ideaal voor het verwijderen van oude verf of het gladmaken van zeer ruwe oppervlakken. Een middelgrote korrelgrootte (bijv. 120-220) is goed voor lichte schuurwerkzaamheden en de voorbereiding op het schilderen. Een hoge korrelgrootte (bijv. 320-400) wordt gebruikt voor een licht ruwe ondergrond bij het aflakken. Ga je nog hoger? Dan kom je in het terrein waarin schuurpapier wordt gebruikt voor het aflakken van auto's of zelfs het voorbereiden van polijsten. Boven de korrel 600 is het voornamelijk matteren of polijsten.

Letter K en P bij schuurpapier

Je ziet soms de letters 'K' en 'P' bij schuurpapier staan. Ze verwijzen naar verschillende standaarden voor het meten van de korrelgrootte. De 'K' staat voor de FEPA-standaard, die voornamelijk in Europa wordt gebruikt, en 'P' staat voor de Coated Abrasives Manufacturers' Institute (CAMI) standaard, die voornamelijk in de VS wordt gebruikt.

Het schuurproces

Begin met een lage korrelgrootte om grove onvolkomenheden te verwijderen en werk dan geleidelijk op naar een hogere korrelgrootte voor een gladde afwerking. Het is belangrijk om de korrels niet te snel te overslaan, aangezien elke korrelgrootte specifieke krassen van de vorige korrelgrootte uitwist. Sla over het algemeen niet meer dan 2 type korrelgroftes over. Dus van P60 naar P100 is mogelijk maar naar P120 is teveel en blijven de diepe schuurkrassen zichtbaar. Veel voorkomende schuurstappen zijn: P60-P80-P120-P180-P240-P320-P400 of P60-P100-P150-P220-P280-P320-P400

Eerst schuren of ontvetten?

In het algemeen is het een goed idee om eerst de oppervlakte schoon te maken, dan te schuren en daarna te ontvetten. Schuren kan vuil en vet verplaatsen of zelfs dieper in de porien van de ondergrond te schuren. Zo zorg je ervoor dat het oppervlak zo schoon mogelijk is voordat je gaat schilderen of een andere afwerking aanbrengt.

Hoe moet je schuren?

Schuur altijd in de richting van de nerf bij hout om krassen te voorkomen. Gebruik lichte druk en laat het schuurpapier het werk doen. Het is ook belangrijk om je schuurpapier regelmatig te vervangen, aangezien het na verloop van tijd zijn effectiviteit verliest. Meestal is dit bij professioneel gebruik om de 1,5 m2. Bij kwalitatief hoogwaardig schuurpapier zoals de Napoleon Cernet kan dit soms wel verdubbelen.